петък, 14 април 2017 г.

5 филма за вино

Ако сте почитатели на виното като нас, сигурно и вие харесвате филми на тази тема.
Е, те не са толкова много, но пък са наистина интересни.

Ето нашите топ 5 филма за вино:

1. A Good Year /Добра година/ 2006: Филм вдъхновение и за винени любители и за пътешественици, и за хора решили да направят рязък завой в живота си. Е, не всички имаме късмета да наследим малко Шато в Южна Франция, но пък нищо не ни пречи да помечтаем.2. Sideways /Отбивки/ 2004: Емблематичен за всички винени почитатели. Филмът, заради който потреблението на Пино Ноар в САЩ, а и изобщо в света, скача десетки пъти.


3. Bottle Shock 2008: Още един филм емблема, този път по истински случай. Историята на първото Калифорнийско вино, пробило на сляпа дегустация в Париж през 1976г. Момент, който преобръща винения пазар и за пръв път изкарва на сцената вина, различни от френските и италианските.


4. A walk in the clouds  /Разходка в облаците/1995: По- скоро романтичен филм на фона на красиви лозя, който обаче дава идея за живота в малката калифорнийска винарна в следвоенно време.


5. Somm 2012- и нещо за професионалистите. Документален филм за четирима сомелиера, които се явяват на изключително труден изпит Master Sommelier. През 2015 излезе и втора част на филма.