неделя, 23 април 2017 г.

5 Световни издания за вино

Винените издания отдавна не са просто списания- те определят трендове във вкусовете за вино, пишейки ревюта, давайки точки и организирайки различни състезания за вино.
Избрахме  да ви разкажем за 5 от най- популярните списания и не се учудвайте, че 4 от тях са американски- САЩ от много години е номер едно в класациите за най- голям потребител на вино в света. Това е и пазара, който най- силно се влияе от класации и реклама.   

The Wine Advocate известно още като Robert Parkers Wine Advocate e американско списание, което излиза от 1978. Неприемайки реклами в списанието, то излиза с над 12 000 ревюта на вина годишно като Паркър въвежда 50- 100 точковата система за оценка. Тази система има забележителен ефект върху продажбите на съответното вино. Можете да я срещнете като Parkers Points. В даден момент влиянието на системата е толкова голямо над винения пазар, че критиците обвиняват винарните, че правят вината си в стил Паркър, тоест такива че да се харесат на списанието и да постигнат популярност и високи продажби.


Wine Spectator е лайфстайл списание с акцент на виното и винената култура. Започва да излиза през 76та в Щатите, а през 81ва стартира програма за награди на ресторанти, оценявайке винените им листи, ползвайки 100 точкова система. Списанието организира и много дегустации и семинари.
 

Wine Enthusiast е списание част от веригата Wine Enthusiast Companies и излиза от 88ма година в Щатите. Списанието дава информация за вино и други алкохолни напитки, като публикува ревюта на вина, но и много новини за винен туризъм, ресторанти, забавления и интервюта с известни сомелиери.


Decanter е английско списание за вино и вино- лайфстайл, което се издава в повече от 90 страни. Decanter излиза от 75та година и е определяно като еквивалент на Wine Spectator  в UK. От 2004 списанието организира и годишните винени награди- Decanter World Wine Awards- най- голямото винено състезание в света. Резултатите се публикуват в августувския му брой.
Wine & Spirits е американско списание, излизащо от 81ва година. Екипът от критици ползват 100 балната система като правят слепи дегустации- в офиса в Сан Франциско дигустират местните вина, а в този в Ню Йорк- вносните.


България също има своите примери за винени издания: Списание DiVino е най- голямата винена медия у нас, организитор и на форума DiVino Taste за Българско вино. Списанието има своя 5 точкова система за оценка на вина, съответстваща на 100 точковата система за оценка и прави годишна класация топ 50 за най- добро Българско вино.
Списание Бакхус е лайфстайл гурме списание с акцент на виното.