сряда, 19 юли 2017 г.

МАВРУД / клон 1 и клон 2

Познатите факти за може би най-известния Български сорт са , че той е стар местен сорт разпространен най- вече в Тракийската низина –Пловдивско, предимно около Асеновград, малко в Пазарджишко и Старозагорско, по Черноморието в района на Поморие , напоследък засаждан и в нови лозя и райони /примерно  с.Хърсово, Мелник/
Маврудът е и късно зреещ сорт - в района на Пловдив гроздето узрява средата на октомври, но не е студоустойчив. Ето защо се смята, че най-подходящи за мавруд са дълбоките, свежи наносни почви в топлите микрорайони на страната, където няма опасност от ниски зимни температури. Капризите на времето определено са една от най-слабите му страни; за да узрее максимално, се нуждае от дълга, суха и топла есен.
Интересното е, че както всички стари сортове, и при маврудът има много голяма смесена популация в различните масиви. Според специалистите има десетки негови вариации, въпреки това твърдят, че  са се разпространили основно два клона, наречени клон 1 и клон 2.

Мавруд 1 има по дребна чепка, по рехав грозд и по ситни зърна, което му позволява да узрее по-лесно и по-бързо и да натрупа качества за изява във вина за отлежаване.
Мавруд 2 има доста по едра чепка и много сбит грозд с едри зърна. Зрее по неравномерно и узрява значително по-трудно от своя събрат като не се и опитва да достигне същия потенциал. Със своята устойчивост и изразен характер обаче, успява да извоюва своето място в картата на познатите български винени сортове.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ – HAND MADE Мавруд Дует на изба ЗАГРЕЙ

Кутия с две бутилки – Мавруд клон1 и Мавруд клон2

Гроздето за тези две вина е от един и същ масив, в който съжителстват лози от двата клона. Мавруд2 е бран на 24.09.2016 при захари 23.4% Brix, а Мавруд1- пет дни по-рано, при достигнати захари 26.4% Brix. Винифицирани са при еднакви условия, за да се изявят особеностите на конкретния клон. Алкохолната ферментация е протекла в неръждаем съд, ябълчено-млечно киселата ферментация в 100л буре от български дъб. Поради разликите в органолептичните характеристики и възможностите за развитие на вината, единствената разлика при производството им е времето за отлежаване в дъбова бъчва: 60 дни за Мавруд2 и 120 дни за Мавруд1.”

Инж.Татяна Стефанова- енолог

Органично вино от подбрано грозде.

Лимитирано количество от 117бр

Цена: 59лв /кутия 2 бутилки/