вторник, 28 август 2018 г.

Тоскана Vol. 2: За избите и хората

Във втората част на разказа ни за винения тур с БАНЛВ в Тоскана ще ви разкажем повече за района, за избите и за хората, които правят разликата.

Районът:

Няма как да подминем  историята и легендата за името на самото Болгери, споменато за пръв път писмено през 1075г като Булгари Каструм, вероятно идващо от военен лагер на група прабългари, съюзили се с ломбардите срещу римляните. 
Северната част на Тоскана в непосредствена близост до морския бряг /Maremma Тосканското крайбрежие/,  разположен на юг от Ливорно. Район известен със своите Супертоскански вина, частта от Тоскана добила върховна популярност с международни сортове и купажни вина /Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Пти вердо, Сира/ в така наречената Бордо стилистика.
За да стигнете до самия град трябва да минете по продължение на прочутата улица Viale dei Cipressi  (Улицата на Кипарисите). Дълъг 4-5 километра прав път, обграден от двете си страни от величествени стари кипариси.


Избите:
Fattoria Sardi, Lucca
Биологична и биодинамична изба.


Собственици Матео Джустиняни и съпругата ми Мина /родена в Драма, Гърция/. Матео наследява от баба си Fattoria Sardi през 2002, завършва магистърска степен по енология и лозарство в Бордо, където се запознава с бъдещата си съпруга.

Идеята им е да произвеждат тероарни вина, където почвата, климатът и традициите са разпознаваеми от крайния потребител. За целта искат да създадат връзка м/у лозята и околната среда. Оттук и решението да правят вина, съобразени с времето и хармонията на природата.


Страхотните домакини ни докоснаха възможно най- добре до тематиката биодинамично, нагледно и със самите препарати и методи.

Tenuta di Valgiano, Valgiano
През 1994 Морено и Лора Петрини купуват имота и канят Саверио Петрили да го управлява.  Лозята които заварват никак не са в добро състояние, но запазват част от тях, за да ги изучават и засаждат нови, а вината които опитват, правени до тогава са далеч под средното ниво. По думите на Саверио „имотът направо бил потънал”. През 1997 стават органична, а през 2001 и биодинамична изба.


Ca’ Marcanda, Castagneto Carducci, Bolgheri

Красива като произведение на изкуството сграда, вътре в излъсканата до блясък изба  (още едно доказателство за перфекционизма на Angelo Gaja) могат да се видят много интересни различни арт инсталации – метални колони от рециклирани водопроводни тръби купени от ф-ма извършваща ремонтни дейности в Румъния и т.н

 
Не развиват винен туризъм, те решават кой да приемат, съсредоточени единствено върху виното. Дори красивите маслинови дървета в района на избата не се берат от тях. „Не правим пенливо, не правим розе, защото пазара го иска” казва Анджело Гайа, има кой да ги прави, "не може да правиш вино, което се харесва на всички, правим това което земята ни дава в най-добрата си форма".


 Petra, Suvereto, Maremma 
 
 Винарна Petra е забележителна, монументална и симетрична. Вкопана в скала близо до малкото селце Суверето, отваря врати през 2003. Проектът на сградата е на швейцарския архитект Mario Botta / проектирал още изба и в Сен Емилион, Бордо, Франция и в Швейцария/ за консорциум Terra Moretti. 
 
Michele Satta , Castagneto Carducci, Bolgheri
 
През 1983 е първата реколта на Michele Satta, взел стари лозя и старата малка изба към тях под наем. От този ден нататък върви с историята на Болгери (1984г е годината на основаване на Bolgheri  DOC). Засажда първото си собствено лозе през 1991, а после купува и земята.  
 
Към него се присъединява и съпругата му Лучия и заедно с историята на компанията споделя растежа на едно красиво и голямо семейство. Две от шестте им деца са лично част от тази компания, по пътя на традицията върви вече второ поколение.

Caiarossa, Riparbella
От основаването си през 1998 г. Caiarossa следва принципите на биодинамичното земеделие. От 2003 г. лозята им са сертифицирани по биологичен начин, а през 2005 получават биодинамична сертификация, следвайки философията, която свързва иновациите и традициите, Човекът и Вселената. Самата изба е изградена спрямо геодинамиката и ориенталската дисциплина на Фън Шуй. Името на винарната носи препратка към почвата, която се характеризира с наличието на яспис, скали и камъчета интензивно червени на цвят. 


Интересно е също, че специалистите от избата консултират българския проект Seewines с двата им лозови масива в Мелнишко и Калиакра, третирани с биодинамични практики.


Хората:

Най-важното в този винен тур бе срещата ни лице в лице с хора емблеми, генератори на идеи във винения свят.

Angelo Gaja
Сини джинси и черна тениска, веднага ми напомни за величията от силиконовата долина в Калифорния,  разбира се в силно италиански стил, труден за постигане зад океана.  Излъчващ респект, енергия и ентусиазъм, 78 годишният сеньор Гая- емблемата на италианското винопроизводство, много неща ще запомня от срещата ни с него, но едно не бих забравил:   

„Опитай се да бъдеш различен” – прави непрестанно опити, трябва да можеш да мислиш различно, това е пътят към успеха.  След  многото стъпки, които той е предприемал, неизменно получавал от всички познати въпроса „Защо?”.  Защо ти трябваше от Пиемонт да влизаш и в Тоскана /Монталчино, Болгери/, защо от работа с типичните местни сортове сега избираш и международните. „Напълно различните условия в различните региони ти дават възможността да бъдеш различен”, а следващата стъпка на Гайа е джойн венчър в областта на Етна и работа с вулканична почва.
 
 Michele Satta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нисичък, къдрав и много симпатичен баща на 6 деца (след 5 момичета идва и момчето)) и още един визионер. В емблематичния район Болгери известен със своите Супертоскански вина, частта от Тоскана добила върховна популярност с международни сортове и купажни вина /Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Пти вердо, Сира/, Michele Satta е единственият или един от много малкото, които отглеждат и залагат на местния Санджовезе и едносортови вина /Вионие, Сира../
 
 Saverio Petrilli
 

Изключително харизматичен, определен в една статия  като „папата на биодинамиката в Италия” работил и в Австралия и Нова Зеландия:
 
„Биодинамиката е велик метод за отглеждане и толкова ефективен” казва Саверио. „Бих започнал още по- рано, ако можех да върна часовника назад. В резултат виното винаги е сочно с ярък цвят и аромат. Всичко е по-ярко и лесно за пиене, което всъщност е и много хитро, защото тогава хората пият повече. Те не оставят бутилката наполовина пълна.”
 Автор и снимки: Vino Orenda