неделя, 25 април 2021 г.

Пет-Нат / Pet-Nat

Пет-Нат / Pet-Nat (съкратено от фр.  Petillant Naturel-естествено пенливо) e стария, древен занаятчийски метод за направа на натурално пенливи вина. Вината от категорията са почти винаги нефилтрирани /мътни/, отлежали известно време с утайките, по-леко пенливи, с по-ниски алкохолни градуси ( 10-12%), без добавени сулфити. Затворени в бутилка, в която приключва ферментацията, с капачка за бира


Пет- натите се бутилират преди завършването на алкохолната ферментация без да им се добавят допълнително захари и дрожди, както при класическия /шанпан/ метод, а често и без да им се добавят сулфити. Капачката с която се затварят е на практика временното затапване преди да се извършат финалните операции и затваряне с корк и металната кошничка при класическите им побратими.

Поради това, че са нестабилизирани и често нефилтрирани, възможно е бутилките от една партида да се развиват по различен начин, да бъдат с различни нюанси на пенливост, а отварянето им да бъде цяло преживяване.


Всъщност оригиналното френско наименование на метода е methode ancestrale, а Pet-Nat идва при преоткриването му през 90-те години с първоизточник разбира се отново Франция (долината на Лоара) от където новата винена мода тръгва по винените барове от Париж до Калифорния. 
Пет-Нат вината изразяват пълна свобода на сортово съдържание, цветове и характеристики, оригинални и разкрепостени визии и етикети. Идеята им е и да бъдат насочени и към младежка публика, хипстър средите, да бъдат по- лежерни за консумация, подходящи както за барове, заведения, така и за небрежни събирания и пикници.

У нас историята им започва едва преди 2 години с 2 вина-на Изба Царев Брод и Винен проект Георгиев/Милков, а през 2021 на пазара излезнаха цели 7 Пет-Ната, всичките в много лимитирани количества. На снимка N1  Пет-Нат Пино Ноар&Димят под бранда на Vino Orenda, 
Снимка N3 Пет-Нат Сандански Мискет на Винарна Орбелия.
Снимка N4  Пет-Нат Совиньон блан&Асиртико и Пино Ноар&Пино гри на Bottled Opinions
Всички Български Пет-Нати може да намерите във Vino Orenda Wine Shop (до изчерпването на количествата им))