събота, 22 януари 2022 г.

Мелник 82 / ново

Радваме се да добавим още един уникален Български сорт в нашето портфолио.


 

Мелник 82 е една от много редките кръстоски на Широка Мелнишка Лоза, стария Български сорт уникален и с това, че вирее и дава най-добри резултати единствено в района на Долината на р.Струма в Югозападна България.

Сортовете от кръстосани лози на Широка мелнишка са създавани през 70-те години  в Комплексно Опитна Станция /КОС/ в гр.Сандански и най-популярния от тях знаем като Ранна Мелнишка лоза или Мелник 55.

В тази много лимитирана серия Мелник 82 идва от 640м надморска височина, стар масив над с.Илинденци, Долината на р.Струма, от семейното лозе на  Винарска изба "Михови Естейт". Посаден върху силикатни и карбонатни почви, придаващи страхотен характер и потенциал на виното, гроздето в реколта 2020, за което е брано на 24 октомври.


Виното е със свой собствен уникален стил, и въпреки, че не е отлежавало в дъбови бъчви притежава много комплексен характер- добро плътно тяло, непрогледен тъмно червен цвят. Атрактивен аромат с малина, чушка, пипер, черна маслина, приятна свежест във вкуса отново с дребни черни плодове, пипер, кафе, какао и дълъг леко подправков финал.