Кои сме ние

Вместо представяне решихме да отговорим тук на някои от въпросите, които хората ни задават най- често откакто започнахме това начинание.

Защо магазин за вино?
От няколко години виното се превърна за нас в много приятно хоби, емоция, тръпка. В желанието си да го опознаем по- добре, за да можем да го ценим, започнахме да се интересуваме от него по- задълбочено /тоест да опитваме нови и нови вина:)/. Професионалният ни път също малко или много ни поведе в тази посока. И тогава решихме да се опитаме да сбъднем една мечта- когато професията ти е хоби, а клиентите- приятели, да нямаш и един работен ден!


А защо само за българско вино?
В дегустационния си път забелязахме, че напоследък в България се правят много качествени вина с модерни визии от ентусиазирани винари, желаещи да покажат ново лице на българското винопроизводство. Желанието ни е да фокусираме предлагането и да предоставим на клиентите си възможност да се запознаят с колкото се може повече интересни български вина на едно място. Сигурни сме, че голяма част от тях ще бъдат учудени и приятно изненадани до къде е стигнало развитието на българския винен пазар!


Какво е Оренда?
В процеса на измисляне на име за магазина и допитване до приятели и професионалисти, то в крайна сметка дойде при нас само. Срещнахме думата в една българска книга на писателя Николай Пенчев- Главата на хана, която четяхме по това време. Оренда е древно знание, свързано с българите, тя е вътрешната сила, духовната енергия, дъхът на божественото във всеки от нас. Знанието за оренда остава в миналото на прабългарите заедно с вярата им в Тангра след покръстването, но то е дълбоко свързано с нашата история и с българската ни идентичност.

И едно намигване към миналото - една позната на всички история ни накара да свържем вярата в оренда с виното. А именно тази за хан Крум, който побеждавайки византийския пълководец Никифор, прави от черепа му чаша, от която пие вино след победата. Прабългарите са вярвали, че оренда се намира в главата на човек и, че може да се предава от един на друг. Затова действията на хан Крум не са просто признак на жестокост и варварство, а ритуал, в който той приема орендата на силния си враг чрез виното в чашата…

Без каквито и да било претенции, ние ще се радваме да споделим любовта си към виното с вас, защото просто вярваме, че то ни свързва по магичен и специален начин!